top of page

POSLJEDICE ZALEŽANE GLAVE

Estetska nepravilnost, koja često u kasnijoj dobi smeta osobu i može izazvati psihološke probleme

Kompresija mozga kod drugih sinestoza. U vrlo rijetkim slučajevima, ako se šavovi lubanje prebrzo zatvore naprave nerastezljivu "komoru" u kojoj mozak nema dovoljno prostora za rast.

Koliko često se događa? 

Pojava zaležane glave je naglo porasla od 1992. godine, od 1/300 do 1/40 djece zbog preporuke American Academy of Pediatrics, bebe bi trebale biti polagane u krevet na leđa čime se sprečava sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Ta vrsta asimetrije se u većini slučajeva pojavi u prvih 6-8 tjedni starosti. Asimetrije koje su  manje od 1 cm jednostavno riješe preventivnim mjerama negdje do 6 mjeseci starosti. Ako se oblik glave ne popravi sam od sebe do 6 mjeseca, vjerojatno će ostati takav za cijeli život. Kod primjera većih asimetrija  U slučajevima velike asimetrije kada dijete naraste do 4 mjeseca starosti vrijedi razmisliti o korekciji kacigom.

Rasprostranjenost plagiocefalije kod dojenčadi mlađih od 6 mjeseci je približno 10% okcipitalne (zadnji dio) i 5%frontalne (čeoni dio).

Često se pojavi kod dječaka (6,7) gdje uglavnom prevladava jednostrana deformacija.

ŠTO JE SINDROM

ZALEŽANE GLAVE?

Izraz plagiocephaly, proizlazi iz grčke riječi plagio (kosa, uvijena, koso) i kephale (glava), opisuje asimetričnost lubanje.

 

Plagiocefalija je planarna deformacija lubanje, koja se djetetu može dogoditi  prenatalno ili  postnatalno. Često se upotrebljava pojam "zaležana glava".

Jedna od deformacije lubanje (kraniosinestoza), uzrokovana je preuranjenim zatvaranjem kranijalnih šavova.

Za dijagnozu i liječenje, potrebno je definirati  kraniosinestozo mjesto i vrstu deformacije, veličine zatvaranja šavova, itd., jer to ovisi o težini deformacije i načinu liječenja.

Kod plagiocefalije kod zatvaranja pojedinog ili cijelog šava lubanje, tako da nema bojazni za oštećenje mozga.

U većini primjera to je lakša deformacija estetskoga značenja koje u današnje vrijeme nisu zanemarive. Kako većina djece spava na leđima može se očekivati određena ravnina zadnjeg dijela glave. Situacija može biti i gora ako dijete spava samo na jednoj strani.

UZROCI ZALEŽANE GLAVE

Zaležana glava se lako pojavi prije, tijekom i nakon poroda. 

Prije rođenja:

> Tijesna okolina u maternici (blizanci)

Tijekom rođenja:

> Dug porod

> Težak porod

> Veliko dijete

> Uzak zdjelični kanal

U prvih nekoliko tjedana bebinog života:

> Okrnjena mobilnost glave i vanjske sile koje djeluju na meku bebinu glavicu

> Spavanje na samo jednoj strani (plagiocefalija)

Spavanje uglavnom na leđima (brahiocefalija)

> Tortikolis

> Loše sjedenje i položaj u kolicima ili sjedalici

bottom of page