top of page

SAVJETI KOD REPOZICIONIRANJA

Između hranjenja dijete milujte i poduprite s rukom na izbočenoj strani

 S kolicima budite oprezni na koju stranu se dijete okreće. Ako gleda na jednu stranu pokušajte ga namamiti s igračkama da gleda na drugu stranu. 

Kod vožnje autom povremeno mijenjajte položaj sjedalice, tako da dijete gleda kroz prozor  na obje strane.

Potaknite igranje na trbuhu "Tummy Time".

 

Kod previjanja ne stojite uvijek s iste strane djeteta - mijenjajte položaje lijevo desno tako da se dijete nauči na obje strane

Repozicioniranje djeteta  se smatra kao

konzervativni tretman zaležane glave

i učinkovit je do  6 mjeseci starosti dojenčeta.

PREVENCIJA

Glava novorođenčeta je jako fleksibilna i ima veliku mogućnost da se zaleži kada je dijete stalno okrenuto  na samo jednu stranu.

Preporučljivo je, da se dojenče  periodički okreće i time se glavi omogući što bolji ravnomjerni rast. Uporabom igrački , glazbenim ili obojenim motivirati će te dijete da se pravilno okreče na željenu stranu. Ako opazite spljoštenu glavu kod vašeg djeteta, pokušajte ga motivirati da većinu vremena provodi ležeći na drugoj strani. Time će te omogućiti spljoštenom dijelu glave da s rastom dostigne drugi dio glave. Pri repozicioniranju  roditelji si mogu pomoći s različitim jastučićima s kojima do neke mjere ograniče okretanje djeteta u krevetiću.

Što znači "Tummy Time"?

Okrenutost djeteta na trbuhu  je iznimno  važna za razvoj vašeg djeteta,  a u isto vrijeme pomaže kod preventive zaležane glave.

Dijete leži na pokrivaču, a okolo njega su igračke i ostale stimulacije.

Roditelj leži s djetetom na njegovim prsima.

Milovati dijete okrenuto prema dolje.

Dijete leži okrenuto licem prema dolje u naručju roditelja.

U slučaju da ovi savjeti  nisu uspješni i da vaše dijete i dalje ima zaležanu glavu  može se pristupiti korekciji glave  s posebnom kacigom koja je napravljena induvidualno i  pomaže kod oblikovanja glave.

bottom of page