top of page

VRSTE KACIGA

MOOR-P BAND:

Predstavlja osnovni tip korekcijske kacige  za zaležanu glavu. Izrađena je od dva sloja mekanog materijala koji omogućavaju dužu upotrebu kacige, jer ima više materijala koji se može prilagođavati. Svejedno naš osnovni tip je lakši od ostalih konkurentnih kaciga jer se kod  MOOR P BANDU upotrebljava lakši materijal.

MOOR-P BAND LITE:

To je jedna od najlakših kaciga na tržištu za korekciju zaležane glave. Masa običnih kaciga se obično kreće od  180-220g, MOOR-P BAND LITE kaciga ima masu od  115-125g. To je veliko olakšanje od nepotrebne težine na glavi vaše djece. 

MOOR-P BAND AIR:

Najviše otvoreni tip kacige koji se trenutno najviše koristi. Omogućuje velike otvore na kacigi i glavu omeđuje na minimalno potrebnom broju mjesta. Osim toga kaciga je cijela perforirana i omogućuje još veću prozračnost i smanjuje znojenje vašeg djeteta. Taj tip je moguć u kombinaciji s izvedbom  MOOR - P BAND ili MOOR - P LITE.

Roditelji mogu birati između nekoliko različitih izvedbi kaciga koje im predstavi stručni tim. Razlikuju se po obliku, zračnosti i težini. Osnovna boja je bijela, a moguće je izabrati i  različne uzorke u boji.

 

Živimo u vremenu, u kojem smo jako pažljivi na zdravlje i izgled naše djece. Svjesni smo da okolina vrlo rano stigmatizira pojedinca, a posebno je to često tamo gdje je  različitost vizualno očita.

 

Plagiocefalija je jedna od vidljivih deformacija i ako nije liječena, osobu prat cijeli život.

Nipošto nije ugodno ako dijete ili kasnije u odrasloj dobi žena ne može imati frizuru koju želi. Niti muškarcima nije ugodno posebno u kasnijoj dobi kada dođe do ćelavosti ili ako se odluči za kratku frizuru ili cijelu obrijanu glavu.

 

U slučaju neispravljanja plagiocefalije ne mogu si to  priuštiti, ili mogu privući poneki začuđujući pogled.

Poteškoće se mogu pojaviti i kod nošenja naočala radi nesimetrije lica. Sljedeća poteškoća su sportske kacige koje se potpuno ne prilagode glavi.

To su neke od poteškoća koje  mogu pojaviti u ranom djetinjstvu i traju cijeli život.

to je irelevantno, jer uzroci mogu biti različiti, nikada nisu roditelji (bar većina) svjesno napravili uvjete za razvoj deformacije.

​Važno je da roditelji primijete problem i po mogućnosti djeluju.

Sučeljavanje s pitanjima

"Što sam napravio/la krivo,

da moje djete ima  zaležanu glavu?"

U slučaju da preventivne mjere nisu bile učinkovite, jedina neinvazivna mogućnost za ispravljane je upotreba korekcijske kacige. Ova metoda je u svijetu uspješna i dobro prihvaćena i stalna je praksa uglednih dječjih klinika.

MOOR kacige  su napravljene induvidualno po modelu iz termoplastičnoga čvrstog materijala i pričvrste se trakom (čičak). Unutrašnjost je obložena  mekanim pjenastim materijalom kojega se prilagođava tijekom rasta djetetove glave. Kacige su u potpunosti dizajnirane da pruže glavi rast u pravom smjeru i potpuno su neškodljive za razvoj djeteta. Svi materijali su namijenjeni proizvodnji medicinskih pomagala i dermatološki odgovarajući  - ne uzrokuju alergije. 

Kaciga je dječje pomagalo koje se izrađuje induvidualno za svako dijete i učinkovita je od  4 do 18 mjeseci starosti djeteta. 

Prosječno vrijeme korekcije kacigom je od  3 do 6 mjeseci, ovisno o starosti djeteta i stupnja nesimetričnosti  oblika glave.

Kacigu je potrebno nositi što više. Za maksimalni učinak djeca je obično nose    23 sati na dan. 

Za uzimanje mjere se koristi optički 3D  skener, tako da nije  potrebno gipsanje. Svaka kaciga je digitalno obrađena i tako omogućuje preciznu proizvodnju. 

 

Nakon svakog razdoblja od 3 mjeseca djetetova glava se ponovno skenira i uspoređuje s početnim stanjem. Jedino tako objektivno možemo usporediti stupanj ispravka glave . Foto primjeri su u većini primjera subjektivni i neprecizni.

POSUPAK KOREKCIJE S KOREKCIJSKOM KACIGOM

U suradnji s liječnikom koji provodi liječenje napravi se vremenski plan korekcije oblika djetetove glave, a zatim se kaciga induvidualno napravi po modelu djetetove glave.  Kaciga glavu nigdje ne pritišće, samo ograničava prostor za rast  u određenom smjeru i u isto vrijeme omogućava rast drugog djela glave u drugu stranu gdje je ostavljen dodatni prostor u kacigi.

Cijeli postupak od mjerenja do konačnog stavljanja kacige na glavu provodi naš dipl.ing. ortotike s dugogodišnjom praksom i detaljnim znanjem  korekcije glave kod djece.

Za uspješnu korekciju potrebno je više faza:

 

Mjerenje:

 

Kod mjerenja se dogovorimo  o kacigi , njenom izgledu, načinu nošenja, čišćenja, i ostalih pitanja koja se javljaju kod roditelja djeteta s palgiocefalijom. Za mjerenje jedini u Hrvatskoj upotrebljavamo najnapredniji  3D optički skener, tako da je mučno i neugodno gipsanje  povijest.  Mjerenje, uključeno u dogovoru o samoj kacigi, nošenju i ostalim pitanjima koja se pojavljuju kod roditelja, traje približno 60 min, a samo skeniranje 1-2 min. Za dijete postupak nije neugodan. Skeniranje nema nuspojave.

Proba i namještanje:

 

Prije konačne predaje kacige  potrebna je  proba na djetetu, pri kojoj provjerimo adekvatnost korekcije i na kraju odredimo njezin oblik. Naprave se još možebitni popravci, prilagode rubovi koji za dijete ne smiju biti  neugodni. Kaciga  se kod probe još estetski obradi  i na kraju namjesti na dijete. Postupak probe i namještanja se načelno napravi zajedno u jednom dan, a po želji roditelja može biti i odvojen.

 

Kontrola

 

Kako dječja glava brzo raste potrebno je redovito pratiti adekvatnost kacige i po potrebi  prilagoditi. Kako bi se osigurala maksimalna točnost, kontrolu vrši naš dipl. ing. ortotike za oko 3 tjedna. Obično se termin dogovori unaprijed  kod preuzimanja kacige. Nakon što prođu 3 mjeseca ponovno se napravi optički  3D sken glave.  Prikupljeni podaci se usporede s prvim skenom i objektivno utvrdimo učinkovitost korekcijske kacige.  Ako je dobiveni rezultat zadovoljavajući, nošenje kacige se prekida. Upotreba kacige se može produžiti ako je to potrebno ili u slučaju vrlo velikih deformacija napravi se još jedna kaciga. 

KOREKCIJA

ZALEŽANE GLAVE

bottom of page